website foto ctenosaura

Taxanomie

Rijk Anamalia
Stam Chordata
Onderstam Gewervelden
Klasse Reptilia
Orde squamata
Onderorde Lacertilia
Familie Iguanidae
Genus Ctenosaura
Gemeenschappelijke naam Nederlands: Zwarte leguaan
Engels: Spiny tail iguana

Zwarte Leguanen (geslacht Ctenosaura) zijn middelgrote tot grote hagedissen die herkenbaar zijn aan de ringen gestekelde schubben op de staart. De grote soorten Ctenosaura leven in kleine groepen met een uitgesproken hiërarchie. Een grote dominante man beheerst een territorium waarin hij uitsluitend vrouwtjes en halfwas dieren toelaat, maar geen volwassen mannetjes.Terwijl de meestal groen-gekleurde jongen een aanzienlijke hoeveelheid dierlijk voedsel tot zich nemen in de vorm van insecten, beperkt het voedingsspectrum van volwassen Zwarte Leguanen zich vrijwel uitsluitend tot bladeren en bloemen.

Op dit moment worden er veertien soorten Zwarte Leguaan erkend. Daarvan is Ctenosaura similis het meest gehouden als terrarium dier. Een paar andere soorten worden door specialisten nog wel gehouden.
De veertien soorten zijn:

Klik op de link van de ondersoort voor meer informatie (pagina opent in nieuw venster)

Klik hier voor een Identificatie gids voor Ctenosaura soorten (Engels)

zwarte-leguaan-69939Zwarte Leguanen hebben een voorkeur voor hete gebieden met veel zonneschijn en weinig neerslag. Ze leven daarom vooral in droge tropische wouden en savannen met veel structuurelementen zoals rotsen, wortels en omgevallen bomen. Deze opvallende leguanen zijn te vinden in het laagland van Mexico en Midden Amerika vanaf de zuidoost kant van Baja California en het zuiden van Sonora in het westen van Mexico en ongeveer vanaf de kreeftskeerkring in het oosten van Mexico naar het zuiden tot in Panama. Ze komen ook voor op enkele eilanden in het oosten van de Stille Oceaan, in het westen van de Caribische Zee en de Zee van Cortez.

Weercondities Tegucigalpa, Honduras

website foto honduras

Maand

Gemiddelde minimum
temperatuur

Gemiddelde maximum temperatuur

Laagst gemeten temperatuur

Hoogst gemeten temperatuur

Relatieve Luchtvochtigheid (am / pm)

Gemiddelde neerslag (mm)

Gemiddelde aantal uren zonlicht

Januari

14

25

12

9

Februari

14

27

2

 9

Maart

15

29

 1

 9

April

17

30

 26

 8

Mei

18

30

 180

 8

Juni

18

28

177

 6

Juli

18

27

70

 8

Augustus

17

28

 74

 8

September

17

28

 151

 6

Oktober

17

27

 87

 7

November

16

26

38

 7

December

15

25

 14

 8

(bron: BBC Weather Centre)

 

 

Een volwassen zwarte leguaan heeft een groot terrarium nodig 180 cm is een minimale norm. Een waterbak waar de dieren in kunnen is zeer handig al doen ze dit niet frequent. Zorg voor voldoende UV via een goede UV lamp. Temperatuur onder de baskingspots mag zo rond de 38°C liggen. De gemiddelde dag temperatuur in het terrarium tussen de 25-32°C. Zorg voor voldoende schuilplaatsen en klimmogelijkheden.

5252927228_03b486b463_oZwarte Leguanen worden na 1 tot 2 jaar geslachtsrijp. De paartijd valt in het begin van de droge tijd. Zes tot acht weken later worden de eieren in zelf gegraven holen gelegd. Geschikte legplaatsen zijn open, door de zon beschenen plaatsen. Wel vijf vrouwtjes kunnen tegelijk gebruikmaken van een gemeenschappelijk gangensysteem. De incubatie van de eieren duurt iets korter dan drie maanden en begint laat in de droge tijd. Minstens tweederde van de incubatie valt in de regentijd. Als de jongen uitkomen heeft de regentijd, die al een tijdje aan de gang is, tot gevolg gehad dat de jonge dieren door de dichte vegetatie beschermd worden tegen overmatige zonneschijn en dat ze rijkelijk over voedsel kunnen beschikken in de vorm van verse bladeren, bloemen en talrijke insecten.
Jonge dieren hebben een hoog gehalte aan proteïnen nodig in de vorm van krekels en bijvoorbeeld meelwormen. Dit aangevuld met wat groente en fruit. Als het dier wat ouder word zal het voedingspatroon veranderen naar 95% groente en fruitproducten en 5% dierlijk voedsel.

citesStamboek voor Ctenosaura

Soort Stamboekhouder Emailadres
Ctenosaura melanosterna Rene Gaal & Evert Henningheim bloemisterijgaal@home.nl

Wetgeving voor Ctenosaura

Ctenosaura palearis, Ctenosaura oedirhina, Ctenosaura bakeri en Ctenosaura melanosterna staan onder CITES appendix II