Conolophus

© Evert Henningheim

Rijk Animalia
Stam Chordata
Klasse Reptilia
Orde Squamata
Familie Iguanidae
Geslacht Conolophus

Het geslacht Conolophus omvat 3 soorten:

C. marthae

C. pallidus

C. subcristatus

Gemeenschappelijke namen:

Nederlands: Landleguaan
Engels: Land Iguana

Verspreidingsgebied:

Galápagos (Ecuador)

De roze landleguaan, C. marthae, komt uitsluitend voor op een specifiek deel van de vulkaan Wolf op het eiland Isabela. Het totale leefgebied is niet meer dan 25 km2 met een kerngebied van minder dan 10 km2.

Algemene informatie:

Deze leguanen bereiken ongeveer een lengte van 120 cm. De kleur is overwegend grijsbruin, de bovenzijde van de rug is donkerder tot bijna zwart, de flanken, kop en poten zijn lichter tot geel gekleurd. C. marthae is roze van kleur. Ze hebben een tamelijk kleine rugkam.
De Galapagos landleguaan leeft in droge, schrale, rotsachtige gebieden van de grootste eilanden in de vulkanische delen. Meestal ligt de hagedis te zonnen en schuilt onder een struik in holen als het gaat regenen of de schemering intreedt. Deze herbivoren eten voornamelijk cactus-achtigen en soms kleine dieren als insecten.
Hun vocht halen ze voornamelijk uit hun eten, aangezien vers water op de eilanden schaars is. In het regenseizoen drinken ze wel uit poelen.
Landleguanen kunnen een leeftijd bereiken van meer dan 20 jaar.
De dieren zijn pas geslachtsrijp op een leeftijd tussen de 8 en 15 jaar, afhankelijk van het eiland waar ze voorkomen. Het paarseizoen varieert op de verschillende eilanden. De vrouwtjes leggen tussen de 2 en 20 eieren in een hol van 50 cm diep. Na 90 tot 125 dagen komen de jongen uit het ei.
Invasieve exoten op de Galapagos eilanden hebben de aantallen leguanen sterk achteruit laten gaan. Gelukkig zijn er maatregelen in de jaren zeventig en tachtig genomen om de eilanden van deze exoten te ontdoen. Ondanks dat zijn de leguanen nog steeds kwetsbaar en in het geval van de roze landleguaan, ernstig bedreigd.

Cites informatie:

Landleguanen staan op CITES bijlage II en vallen onder een speciale wetgeving in diverse beschermde gebieden op de Galápagos.